Galaxy-M D.O.O. » Pitanja/Odgovori

Pitanja i odgovori

Kakva je razlika između CerMark i TherMark proizvoda?

The LMM-14 i LMM-6000 proizvode jednako crno markiranje, ali postoje razlike u materijalima. Ključne razlike su:

  • LMM-14 je baziran na vodi, LMM-6000 je baziran na etanolu. To znači da se LMM-6000 bolje suši, ali isporuka je skuplja zbog opasnosti zapaljivosti etanola.

  • 2. LMM-14 je crn u boji, LMM-6000 je nijanse žute. To znači da će LMM-14 upiti snagu lasera malo bolje, prema tome je manja snaga potrebna (možda oko 10% na nekim metalima)

  • 3. LMM-6000 se suši kao film, LMM-14 se suši kao prah. Delovi premazani sa LMM-6000 mogu da se sačuvaju posle sušenja, ali LMM-14 se otrese s metala vrlo lako i mora se uraditi vrlo pažljivo..

  • Na kraju, oba proizvoda daju isti rezultat. Neki korisnici su prijavili tamniji trag na nerđajućem čeliku

  • Uopšteno se ne preporučuje korišćenje LMM-6000 na lakiranim metalima

* odgovor sa website-a proizvođača

Laser ili CNC?

Laserske graverske mašine deluju na materijal hemijski, prema tome je moguće proizvesti gravuru visoke rezolucije i detalja kao i tačno prosecanje oblika. Kvalitet se naročito vidi u graviranju fotografije na eloksiranom aluminijumu, grafici na drvetu i visokoj rezoluciji sitnih karaktera na plastici i akrilu. Optika je faktor od kojeg zavisi tačnost, laser samo na određenoj daljini od materijala ima optimalni rad. Pošto laser deluje hemijski, toplota iz snopa može da ima nuspojavu neželjenog topljenja i zapaljenja. Zbog toga su svi laseri opremljeni sa dovodom za kompresovani vazduh na koji može da se priključi izvor najmanje 2 bara. Neophodno je obezbediti hlađenje na radu s gumom (pečati), drvetu, tekstilu, papiru itd. Takođe je generisanje dima normalna nuspojava, pa laserske mašine moraju da imaju obezbeđen sistem filtriranja. Gravograph ima seriju izduvnih sistema za lasere.

CNC mehaničke graverske mašine imaju visoku tačnost i uopštenu primenu nalaze u dubljoj gravuri i prosecanju tvrdih materijala. Ove mašine deluju na materijal fizički čime je moguće dostići dublja gravura. Oblik gravure i rezultat najviše zavisi od glodala koje se koristi. Prednost CNC u odnosu na laser jeste:

  • mogućnost tačkastog graviranja (Photostyle) koja ima naročito prednost u industriji nakita i mogućnost prosecanja svih metalnih materijala

  • mogućnost izrade 3D gravure

Na radu sa CNC mašinom je neophodno obezbedili hlađenje glodala zbog veka trajanja i kvaliteta gravure. U zlatarskoj industriji je rentabilno imati i uređaj sa sakupljanje opiljaka jer plemenite metale je moguće sakupiti i pretopiti za ponovnu upotrebu.

Kroz vreme ispisaćemo najčešća pitanja u vezi sa Gravograph-ovim proizvodima ili uopšteno o tehnologiji graviranja i markiranja u nadi da Vam možemo pomoći.

Možete uvek da nas kontaktirate na info@galaxy-m.com